onsdag 29. juli 2009

Byen sort basseng



Så var dagen da U2 skulle oppleves på hjemmebane endelig kommet.
Pernille og jeg satte oss på flyet til Dublin tidlig en mandag morgen. Etter landing tok vi en taxi til hotellet: (http://www.brookshotel.ie/). Vi var veldig fornøyd med hotellet, både servicen og beliggenheten.

Vi prøvde oss på en liten gåtur ned til Temple Bar-området, men for oss så det mest ut som en gedigen turistfelle; ingen ”små koselige butikker og gallerier” så vidt vi kunne se, men en overflod av irske puber; som så like genuine ut som dem man finner i Oslo for eksempel. I stedet prøvde vi å finne et sted å spise, etter å ha vandret oppover mot hotellet igjen, fant vi en veldig hyggelig vinbar, med gode viner på glass og gode matretter. Vi spiste sopprisotto med sopp, erter og blåmuggost som første rett. Her drakk Pernille en god og frisk hvitvin fra New Zealand, mens Roger drakk en litt søtere (chilensk?). Deretter fikk vi andelår, her prøvde vi hver vår amerikanske zinfandelvin og var meget fornøyd. Til slutt bestilte vi irske oster. Vi fikk fire forskjellige, men dessverre ingen presentasjon. De to mildeste var litt kjedelige, blåmuggosten utmerket seg heller ikke spesielt, men en ost med antagelig litt karve og urter var et hyggelig bekjentskap. Totalt sett et absolutt godt måltid.
Deretter ruslet vi tilbake til hotellet og tok et glass vin i hotellbaren. Ved syvtiden dro vi av gårde i taxi til Croke park der U2 skulle bivånes sammen med 80 000 andre. Det må være litt logistikk på å håndtere så mange mennesker som skal inn på samme stadion, men det gikk overraskende raskt og problemfritt; her har norske konsert- og festivalarrangører mye å lære!

Vi kom greit inn og fant plassene våre (vi liker sitteplasser på våre eldre dager). Men siden forbandene ikke var noe skrive hjem om, fant vi fanbutikken og kjøpte noen obligatoriske t-skjorter. Deretter nøt vi en øl i solen som akkurat da tittet frem. Været var veldig ustabilt og Pernille hadde glemt regnjakke, men heldigvis kom det kun en kort regnbyge til tross for at truende skyer hang over oss resten av kvelden.

Etter litt så kom U2 på scenen, og stemningen begynte å stige. Setlisten var som følger:

  1. Breathe
  2. No Line On The Horizon
  3. Get On Your Boots
  4. Magnificent
  5. Beautiful Day
  6. New Year's Day
  7. I Still Haven't Found What I'm Looking For / Movin' On Up (snippet)
  8. Stay (Faraway, So Close!)
  9. Unknown Caller
  10. The Unforgettable Fire
  11. City Of Blinding Lights
  12. Vertigo
  13. Two Tribes (snippet) / Relax (snippet) / I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight
  14. Sunday Bloody Sunday / Rock The Casbah (snippet)
  15. Pride (In The Name Of Love)
  16. MLK
  17. Walk On / You'll Never Walk Alone (snippet)
  18. Where The Streets Have No Name / All You Need Is Love (snippet)
  19. One
  20. 40 (snippet) / Bad / Fool To Cry (snippet)

    Encore(s):
  21. Ultra Violet (Light My Way)
  22. With Or Without You / Shine Like Stars (snippet)
  23. Moment of Surrender

Etter konserten var det bare å følge strømmen av mennesker ned mot sentrum. Det var helt utrolig hvor raskt de greide å tømme stadionen for de 80 000 menneskene som var der! Vi kom nå hele og glade og fornøyde tilbake til hotellet ved midnatt. Da var det bare å komme seg i seng, etter å ha tømt minibaren for sjokolade, utrolig hvor sliten og sulten man blir av noen timer på konsert på eldre dager...

Våknet tidlig dagen etter. Da vi gikk ned for å spise frokost, fikk vi en positiv overraskelse; hotellfrokosten her var bare fantastisk, uten sidestykke den beste hotellfrokosten vi har spist. Her var det mange oster, god skinke, salamier og masse annet, og de stekte/kokte egg etter dine preferanser hvis du ønsket. Ved nabobordet satt det et annet ungt par (sannsynligvis fra Frankrike) som også hadde vært på U2 (i hvert fall hadde han U2-t-skjorte), men de hadde nok spist og drukket mer enn øl, for dette var det de spiste til frokost:
sjokolademuffins, croissanter med syltetøy, kakao med ekstra sukker og pannekaker med mye sirup!

Pernille og jeg skulle være turister i dag, så første stopp var Trinity Collage og the book of Kells. Dette var en utrolig interessant utstilling, med håndskrevede bibler fra 800-tallet som hadde fantastiske illustrasjoner. Vi ble veldig fascinerte, og Pernille ble igjen opptatt av kalligrafi som hun har holdt på med i gamle dager. I annen etasje i museet, så var det noe som kalles The Long Room, som var et fantastisk bibliotek med gamle bøker, plansjer, byster av de store, lærde menn gjennom historien samt utstillingsmontre med sjeldne bøker. Akkurat et slikt bibliotek som vi ønsker oss hjemme :)

Da vi kom ut, så vi hvor lure vi hadde vært ved å dra dit tidlig, nå var køen lang og voksende. Vi lurte litt på hva vi nå skulle finne på, og vi endte på en turistbuss som går rundt i Dublin, med guiding på høretelefoner. Vi fikk flott omvisning i Dublin, vi kjørte forbi de store turistattraksjonene, deriblant Guinness-bryggeriet.
Det området er ikke lite! I gamle dager jobbet det over 5000 mennesker der, og var med det Dublins største arbeidsplass. I dag jobber det rundt 800, så det er fortsatt en stor aktør.

Videre på turen kom vi til Phoenix park som er et gedigent parkområde, 16 * Hyde Park, 2 * Central Park. Vi hoppet av bussen og kom oss inn i Dublin Zoo. Her så vi spennende dyr som tiger, tibetansk tiger, snøleopard, forskjellige aper, sjøløver, ulv og rød panda blant annet. Etter noen timer i zoo, så hoppet vi på bussen igjen for å komme oss tilbake til hotellet. Det var på tide å finne et sted og spise for kvelden.

Vi snakket med resepsjonen på hotellet, og de kunne anbefale Thornton's Restaurant, 5 minutters gange fra hotellet. Dette er en restaurant som har en stjerne i guiden! Vi gikk for 8 retters overraskelsesmeny, og det er det beste måltiden jeg noen gang har spist, vinene passet fantastisk til, presentasjonen var utrolig. Menyen ble som følger:

  1. Hjemmerøkt skatevinge med smørsaus med gulrot, kaviar og gressløk (Hvitvin fra Bordeaux)
  2. Klar gazpacho av tomat (Hvitvin fra Bordeaux)
  3. Kamskjell med rødbet og brønnkarse (Hvitvin fra Bordeaux)
  4. Sprøstekt vaktelbryst, vaktellår med trøffel (Beajolais)
  5. Foie gras med agurk, gulrot og kanin pakket i tang i en blomsterkrans (Alsace Riesling)
  6. Trøffeleggrøre i et egg (Hvitvin fra New Zealand)
  7. Innbakt ørret med tomatcoulis og skalldyrkraft (Chardonnay fra "Beajolais-området")
  8. Sorbet av nesle og timian med Bombay Sapphire gin
  9. Kanin med gulrotpure og gulrot (Fransk rødvin)
  10. Dessert, sjokoladefondant, marshmallow med GAMMEL balsamico og sorbet (Portvin)



Etter middagen var det bare å stable seg tilbake til hotellet.

1 kommentar:

::bor:: sa...

Oj ... den 8-retters menyen var virkelig spennende! Kos dere videre i Dublin.
-bernt